Micul stat localizat între Elveţia şi Austria, cu peisajele sale frumoase şi cu nivelul de trai foarte ridicat, pare la prima vedere inofensiv, acest lucru fiind chiar adevărat, având în vedere că astăzi nu are armată. Lucrurile au stat puţin altfel în secolul al XIX-lea. Deşi mica armată a Liechtensteinului nu a fost foarte activă (sau poate tocmai din această cauză), a reuşit să se întoarcă după Războiul Austro-Prusac din 1866 cu un om mai mult decât atunci când a plecat.

Chiar dacă există unele relatări că Liechtenstein a trimis un mic contingent în Primul Război Mondial să lupte pentru Imperiul Austro-Ungar, acestea sunt neadevărate: „armata” sa de 80 de oameni a fost desfiinţată după Războiul Austro-Prusac, unde micul grup oferă unul dintre cele mai bizare capitole din istoria militară, scrie War History Online.

Soldaţii din armată au fost trimişi să păzească Pasul Brenner dintre Austria şi Italia. Nu era nimic de făcut decât să stai şi să priveşti munţii frumoşi, să mănânci şi să bei vin şi bere. Dar atunci când s-au întors din „vacanţă”, au fost cu un om mai mult decât la plecare: un soldat italian care a dezertat în Liechtenstein pentru a căuta de muncă.

Există variaţii ale acestei relatări, printre care una care spune că de fapt omul în plus era un ofiţer austriac. O altă versiune este asemănătoare, exceptând că ofiţerul austriac era de etnie italian: foarte posibil având în vedere că Imperiul Austro-Ungar era format din multe grupuri etnice.

Altă versiune spune că soldaţii se simţeau bine la graniţă, iar soldatului italian i-a plăcut de ei, s-a alăturat grupului şi a decis să meargă acasă cu ei.

Sursa: descopera.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.